Home

Een lichtgevend toetsenbord in roze tinten.

Beste Toetsenbord Van 2024 - Vergelijk En Koop
3 April 2024 - door de elektronica specialisten van productenreview.nl

In de dynamische wereld van technologie en computeraccessoires speelt het toetsenbord een centrale rol. Of je nu bezig bent met het schrijven van een e-mail, het programmeren van een complexe code, het spelen van je favoriete game of het maken van een belangrijk document, een toetsenbord is een essentieel instrument dat de kern vormt van elke interactie met je computer. Een goed gekozen toetsenbord kan niet alleen de algehele typervaring verbeteren, maar ook bijdragen aan een verhoogde productiviteit, comfort en zelfs de gezondheid van de gebruiker. Voor gamers kan een toetsenbord met responsieve toetsen en geavanceerde functies een wereld van verschil maken in hun prestaties, terwijl programmeurs mogelijk de voorkeur geven aan een toetsenbord dat kan worden aangepast voor specifieke taken.

Wij gingen op zoek naar het beste toetsenbord van 2024. In dit uitgebreide artikel nemen we je mee door de top 5 toetsenborden van dit moment, met de JLAB Epic als onze nummer één keuze. We zullen elk toetsenbord grondig analyseren, de unieke eigenschappen en voordelen belichten, en de geschiktheid voor verschillende gebruikersgroepen bespreken. Of je nu een fervent gamer bent, een professionele programmeur, een student of een kantoormedewerker, de keuze van het juiste toetsenbord is van cruciaal belang. Door een gedetailleerd inzicht te bieden in elk toetsenbord, hopen we je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen en het toetsenbord te vinden dat het beste bij jouw behoeften en voorkeuren past.

Top 5 beste toetsenborden

1. JLAB Epic

Beste toetsenbord (prijs-kwaliteitverhouding)

2. Logitech MX Keys S

Beste toetsenbord van Logitech

3. Tecknet Universeel

Beste toetsenbord voor de laagste prijs 

4. Razer Ornata V3

Beste toetsenbord voor gamers (laagste prijs)

5. Keychron K3 Pro

Beste toetsenbord vanuit ergonomisch oogpunt

Op welke wijze is deze ranglijst van de beste 5 tot stand gekomen?

Om het beste toetsenbord te vinden, hebben we grondig onderzoek gedaan door meerdere producten te vergelijken op aspecten zoals online populariteit, prijs-kwaliteitverhouding, functionaliteiten en consumentenervaringen. Na een uitgebreide analyse zijn de 5 producten op deze pagina als absolute toppers uit de test naar voren gekomen.

21 toetsenborden  vergeleken

42 ervaringen gechecked

4+ uur aan onderzoek gedaan

1. JLAB Epic - Beste toetsenbord (prijs-kwaliteitverhouding)

Het JLAB Epic toetsenbord verrijkt de typervaring voor zowel professionals als gebruikers thuis. Dankzij Bluetooth 5.2 of een meegeleverde USB-dongle kan het toetsenbord eenvoudig worden gekoppeld aan tablets, telefoons en laptops, met de mogelijkheid om tot drie apparaten tegelijkertijd te bedienen. Met een oplaadbare accu die tot 6 maanden meegaat, elimineert het de noodzaak van AAA-batterijen. Het toetsenbord slaat favoriete shortcuts op en biedt drie profielinstellingen, ideaal voor gedeeld gebruik. De toetsaanslag is stil en comfortabel, met een verlicht ontwerp voor optimale zichtbaarheid. Een fysieke draaiknop voor volume en een ergonomisch, compact ontwerp maken het tot een veelzijdige keuze voor dagelijks gebruik.

Daarentegen zijn er ook enkele aandachtspunten. Ten eerste gaat de verlichting na 30 seconden uit, wat voor sommige mensen snel is. Ten tweede wordt het toetsenbord geleverd met een korte handleiding. Deze handleiding had iets uitgebreider gekund.

Pluspunten

Minpunten

2. Logitech MX Keys S - Beste toetsenbord van Logitech

De Logitech MX Keys S is een geavanceerd draadloos toetsenbord met intelligente verlichting die zich aanpast aan de omgeving en oplicht wanneer je handen naderen. Het biedt een laptop-achtig toetsenprofiel voor een vloeiende en stille type-ervaring, ideaal voor langdurig gebruik. Met de Logi Options+ app automatiseer je taken en creëer je tijdbesparende shortcuts. Het toetsenbord is veelzijdig te verbinden met maximaal drie apparaten via Bluetooth of de meegeleverde Logi Bolt USB-ontvanger. De duurzame MX Keys S is gemaakt van gerecycled plastic en werkt tot 10 dagen op een volledige lading, of zelfs 5 maanden zonder verlichting.

Echter zijn er ook wat opmerkingen te benoemen. Als eerste is het toetsenbord niet compatibel met alle dongles en daarnaast is het een aardige investering om aan te schaffen.

Pluspunten

Minpunten

3. Tecknet Universeel - Beste toetsenbord voor de laagste prijs 

Het Tecknet USB toetsenbord combineert compact design met gebruiksgemak. Dit superdunne toetsenbord, slechts 5mm dik, is ideaal voor SmartTV’s, MacBooks en computers, en biedt draadloze connectiviteit met een maximaal bereik tot 15 meter. Dankzij de Plug & Play functionaliteit met de USB Nano ontvanger is installatie eenvoudig en direct. De toetsaanslagen zijn comfortabel en maken minder geluid dan zijn voorgangers, wat het typen aangenaam maakt. Met een smart sleep modus en ON/OFF knop biedt het toetsenbord een indrukwekkende batterijduur tot 24 maanden op 2 AAA-batterijen. De betrouwbaarheid van Tecknet wordt onderstreept door miljoenen wereldwijde gebruikers.

Desondanks zijn er ook wat aandachtspunten te benoemen. Ten eerste is het geen stil toetsenbord, ook al is het stiller dan zijn voorgangers. Daarnaast is er geen oplaadmogelijkheid, de batterijen dienen vervangen te worden.

Pluspunten

Minpunten

4. Razer Ornata V3 - Beste toetsenbord voor gamers (laagste prijs)

De Razer Ornata V3 TKL combineert ergonomie en gaming met een laag tenkeyless ontwerp en Razer Chroma RGB-verlichting. Het toetsenbord is uitgerust met mecha-membraanswitches van Razer voor nauwkeurige, hoorbare toetsaanslagen en een comfortabele spelervaring. De toetsdoppen zijn voorzien van een duurzame UV-coating, terwijl speciale mediatoetsen met achtergrondverlichting zorgen voor eenvoudige bediening. De magnetische polssteun biedt langdurig speelcomfort, en met 8 aanpasbare RGB-verlichtingszones kan het toetsenbord worden gepersonaliseerd met 16,8 miljoen kleuren. Bovendien ondersteunt het toetsenbord Razer Synapse voor volledige programmabiliteit en is het voorzien van een gevlochten vezelkabel en kabelgeleidingsopties.

Als laatste zijn er ook wat opmerkingen. Als eerste is de bediening van de verlichting redelijk omslachtig, er dienen meerdere programma’s geïnstalleerd te worden. Daarnaast maken de toetsen redelijk wat geluid. 

Pluspunten

Minpunten

5. Keychron K3 Pro - Beste toetsenbord vanuit ergonomisch oogpunt

Het Keychron K3 Pro-A2 toetsenbord is een geavanceerd draadloos mechanisch toetsenbord met een 75% design, vervaardigd door toetsenbordenthousiastelingen. Het beschikt over Low-Profile Gateron Blue switches met een levensduur van 50 miljoen handelingen, en biedt N-Key Rollover voor een sterke anti-ghosting. Het toetsenbord heeft een witte LED-verlichting met 14 standen voor optimale zichtbaarheid in verschillende lichtomstandigheden. Het kan zowel via USB-C als draadloos via Bluetooth 5.1 worden gebruikt en ondersteunt tot 3 apparaten. De K3 Pro heeft een 75% layout voor ergonomisch gebruik en is programmeerbaar via QMK/VIA software, waardoor gebruikers elke toets naar wens kunnen toewijzen.

Als laatste dienen er ook wat aandachtspunten benoemd te worden. Ten eerste is het een duur model. Ten tweede is het een toetsenbord wat enige kennis vereist om alle functionaliteiten te benutten. Houd hier rekening mee.

Pluspunten

Minpunten

Top 10 toetsenborden

Waar kun je het beste een toetsenbord kopen? In onze grondige analyse hebben we duidelijk aangegeven welk toetsenbord momenteel onze beste keuze is. Als je echter nog twijfelt, geen zorgen!

Bekijk hieronder de top 10 meest populaire toetsenborden, verkrijgbaar bij verschillende grote online winkels. Door op de knop te klikken, word je direct doorgestuurd naar de top 10 toetsenborden!

Waar moet je op letten bij het kopen van een smartwatch?

Toetsenbordtype:

 • Mechanisch vs. Membraan: Mechanische toetsenborden bieden een directe respons en duurzaamheid, terwijl membraantoetsenborden stiller en vaak goedkoper zijn.
 • Lay-out: Er zijn verschillende toetsenbordindelingen zoals QWERTY, AZERTY en QWERTZ. Kies de lay-out die je het meest comfortabel vindt.

Switches:

 • Voor mechanische toetsenborden: de keuze van switches zoals Cherry MX, Gateron, of Romer-G beïnvloedt het gevoel en de geluidsproductie van de toetsaanslagen.

Connectiviteit:

 • Bedraad vs. Draadloos: Bedrade toetsenborden bieden vaak een stabielere verbinding, terwijl draadloze toetsenborden meer flexibiliteit bieden. Overweeg ook toetsenborden met zowel draadloze als bedrade opties.
 • Bluetooth versie: Voor draadloze toetsenborden is het belangrijk om de Bluetooth-versie te controleren voor een snelle en stabiele verbinding.

Extra functies:

 • Achtergrondverlichting: Handig voor gebruik in donkere omgevingen.
 • Programmeerbare toetsen: Hiermee kun je specifieke toetsen aanpassen voor macro’s of snelkoppelingen.
 • Multimedia toetsen: Extra toetsen voor het regelen van volume, afspelen/pauzeren, enz.
 • Polssteun: Voor extra comfort tijdens langdurig gebruik.

Formaat en Ergonomie:

 • Formfactor: Full-size, TKL (tenkeyless), 60%, enz. Kies het formaat op basis van jouw ruimte en gebruik.
 • Ergonomie: Ergonomische toetsenborden kunnen helpen bij het verminderen van vermoeidheid en ongemak bij langdurig gebruik.

Merk en kwaliteit:

 • Er zijn verschillende bekende merken zoals Logitech, Corsair, Razer en Keychron. Het is belangrijk om beoordelingen en ervaringen van andere gebruikers te raadplegen om de kwaliteit en betrouwbaarheid van een toetsenbord te beoordelen.

Prijs:

 • Stel een budget vast en zoek naar toetsenborden binnen dat prijsbereik. Duurdere modellen bieden vaak meer geavanceerde functies en een betere bouwkwaliteit, maar er zijn ook uitstekende budgetopties beschikbaar.

Veel gestelde vragen

Welk toetenbord moet je kiezen?

Bij het kiezen van een toetsenbord is het belangrijk om te overwegen welk type toetsenbord het beste past bij jouw behoeften en voorkeuren. Als je op zoek bent naar een toetsenbord met een directe respons en duurzaamheid, zou een mechanisch toetsenbord, zoals de Keychron K3 Pro, een goede keuze kunnen zijn. Deze toetsenborden bieden een uniek gevoel en geluid bij elke toetsaanslag, wat vooral populair is onder gamers en programmeurs.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de connectiviteitsopties; wil je een bedraad toetsenbord voor een stabielere verbinding of een draadloos toetsenbord voor meer flexibiliteit? De Keychron K3 Pro biedt beide opties met Bluetooth 5.1 en een USB Type-C aansluiting. Ook de extra functies zoals achtergrondverlichting, programmeerbare toetsen en multimedia toetsen kunnen het gebruiksgemak verhogen. Tot slot is het goed om te kijken naar de ergonomie en het formaat van het toetsenbord, zodat je comfortabel kunt typen gedurende langere periodes.

Hoeveel kost een toetsenbord?

De prijs van een toetsenbord varieert sterk en is afhankelijk van verschillende factoren zoals het merk, type, extra functies en materialen. Over het algemeen kun je voor een eenvoudig basis toetsenbord zonder veel extra functies al een toetsenbord vinden voor rond de €20 tot €50. Voor meer geavanceerde toetsenborden, zoals mechanische toetsenborden met RGB-verlichting, programmeerbare toetsen en draadloze connectiviteit, kunnen de prijzen oplopen tot €100, €150 of zelfs meer.

Merken zoals Keychron, Razer en Logitech bieden toetsenborden aan in verschillende prijsklassen, zodat er voor ieder budget wel een geschikt toetsenbord te vinden is. Het is belangrijk om te investeren in een toetsenbord dat past bij jouw specifieke behoeften en voorkeuren, zodat je comfortabel en efficiënt kunt werken of gamen.

Wat is een normaal toetsenbord?

Een normaal toetsenbord, vaak ook wel aangeduid als een standaard toetsenbord, is een invoerapparaat voor computers dat bestaat uit een reeks van toetsen die elk een specifieke functie of karakter representeren. Het is meestal voorzien van de QWERTY-indeling, vernoemd naar de eerste zes toetsen op de bovenste rij van het toetsenbord. Een standaard toetsenbord heeft over het algemeen alle letters van het alfabet, cijfers, en een reeks van speciale toetsen zoals Enter, Shift, Caps Lock, en de spatiebalk.

Daarnaast kunnen er functietoetsen, navigatietoetsen en een numeriek gedeelte aan de rechterkant aanwezig zijn. Een normaal toetsenbord wordt vaak bedraad aangesloten op de computer via een USB- of PS/2-aansluiting, maar er zijn ook draadloze varianten beschikbaar die verbinding maken via Bluetooth of een draadloze ontvanger.

Wat voor toetsenborden worden nu in Nederland gebruikt?

In Nederland worden diverse soorten toetsenborden gebruikt, maar de meest gangbare zijn nog steeds de standaard QWERTY-toetsenborden. Deze toetsenborden hebben een traditionele lay-out die overeenkomt met de internationale standaard. Naast de standaard toetsenborden zijn er ook ergonomische toetsenborden populair. Deze zijn ontworpen om comfortabeler te typen en kunnen helpen bij het voorkomen van klachten zoals RSI. Verder zijn mechanische toetsenborden in opkomst onder gamers en liefhebbers vanwege de verbeterde typervaring en duurzaamheid.

Draadloze toetsenborden, vaak met Bluetooth-connectiviteit, winnen ook aan populariteit vanwege het gemak van gebruik en de afwezigheid van kabels. Tot slot worden speciale toetsenborden met geavanceerde functies, zoals toetsenborden voor programmeurs met aangepaste lay-outs, ook steeds meer gebruikt door professionals in specifieke sectoren.

Scroll to Top