Home

persoon in een auto met de gordel om. Je kijkt over de persoons linker schouder heen door de voorruit.

Beste Dashcam Van 2024 - Vergelijk En Koop
27 Maart 2024 - door de elektronica specialisten van productenreview.nl

In de wereld van vandaag, waar verkeersveiligheid en bewijsvoering steeds belangrijker worden, is het hebben van een betrouwbare dashcam bijna onmisbaar geworden voor elke automobilist. Of je nu een ongeluk wilt documenteren, je rijgedrag wilt verbeteren of gewoon gemoedsrust wilt tijdens het rijden, een dashcam kan in veel situaties van pas komen. In dit artikel duiken we in de top 5 beste dashcams van dit jaar.

We onthullen welke dashcam de nummer één positie heeft veroverd, namelijk de Garmin Dashcam, bekend om zijn uitzonderlijke kwaliteit en betrouwbaarheid. Ben je een bewuste automobilist die waarde hecht aan veiligheid en bewijsvoering? Dan is dit artikel speciaal voor jou geschreven! Ontdek welke dashcam het beste bij jou past en waarom deze aankoop een verstandige keuze kan zijn voor elke weggebruiker.

Top 5 beste dashcams

1. Garmin Dashcam Live

Beste dashcam (prijs-kwaliteitverhouding)

2. Nordväl DC202

Beste dashcam van Nordväl

3. BlackVue DR770X

Beste dashcam van BlackVue

4. Mio MiVue 803

Beste dashcam van Mio

5. Kenwood DRV-A601W

Beste dashcam van Kenwood

Op welke wijze is deze ranglijst van de beste 5 tot stand gekomen?

Om de beste dashcam te vinden, hebben we grondig onderzoek gedaan door meerdere producten te vergelijken op aspecten zoals online populariteit, prijs-kwaliteitverhouding, functionaliteiten en consumentenervaringen. Na een uitgebreide analyse zijn de 5 producten op deze pagina als absolute toppers uit de test naar voren gekomen.

12 dashcams met elkaar vergeleken

51 ervaringen gechecked

5+ uur aan onderzoek gedaan

1. Garmin Dashcam Live - Beste dashcam (prijs-kwaliteitverhouding)

De Garmin Dash Cam Live is een geavanceerde dashboardcamera die zich onderscheidt door zijn geavanceerde functionaliteiten en altijd-verbonden LTE-connectiviteit. Deze camera biedt gebruikers een 1440p HD-video met een 140°-lens, ondersteund door Garmin Clarity HDR-optica voor scherpe beelden, zowel overdag als ‘s nachts. De camera beschikt over locatietracking, diefstalwaarschuwingen, en incidentmeldingen voor geparkeerde voertuigen, waardoor je altijd op de hoogte blijft van wat er rondom je voertuig gebeurt.

Daarentegen zijn er ook twee opmerkingen die genoemd moeten worden. Ten eerste is het een flinke investering in vergelijking met andere dashcams op de markt. Ten tweede is voor het gebruik van alle functionaliteiten een abonnement vereist.

Pluspunten

Minpunten

2. Nordväl DC202 - Beste dashcam van Nordväl

De Nordväl DC202-2CH is een geavanceerde dual dashcam die zowel voor als achter opneemt in verbluffende 4K en 2K resoluties. Deze stijlvolle en compacte camera beschikt over uitgebreide functies zoals WiFi (5GHz), ingebouwde GPS, spraakbesturing, impact detectie, en H.265 HEVC videocompressie. De dashcam biedt flexibele parkeermodus opties, inclusief bewegingsdetectie, time-lapse opnames, en event-opname bij impact. De 140˚ groothoeklens aan de voorzijde en 135˚ aan de achterzijde zorgen ervoor dat geen enkel moment wordt gemist.

Echter zijn er ook wat aandachtspunten te benoemen. Als eerste kan de app soms wat langzamer reageren dan de meeste mensen verwachten. Daarnaast kan de spraakbesturing problemen ondervinden bij het nauwkeurig verstaan en uitvoeren van instructies.

Pluspunten

Minpunten

3. BlackVue DR770X - Beste dashcam van BlackVue

De DR770X-2CH is een geavanceerde Full HD 2-kanaals Cloud dashcam van BlackVue, uitgerust met voor- en achtercamera’s die beschikken over Full HD Sony STARVIS sensoren. Hiermee produceert het apparaat hoogwaardige opnames in diverse licht- en weersomstandigheden. Het apparaat is voorzien van uitgebreide functies zoals geïntegreerde parkeermodus, GPS, Wi-Fi, en cloud-connectiviteit. De dashcam schakelt automatisch naar de parkeermodus bij het uitschakelen van het voertuig, waardoor de accu wordt gespaard.

Weliswaar zijn er ook wat aandachtspunten te benoemen. Ten eerste vereist het volledige gebruik van de functies een abonnementsdienst. Ten tweede heeft de dashcam een redelijk groot design.

Pluspunten

Minpunten

4. Mio MiVue 803 - Beste dashcam van Mio

De Mio MiVue 802 is een geavanceerde dashcam met een 2.5K 1440P resolutie en een 5M sensor, wat zorgt voor superieure helderheid en gedetailleerde video’s bij ongelukken. Met een brede beeldhoek van 140° en een F1.8 diafragma legt deze camera elk detail van je reis vast. De ingebouwde High-Speed Wi-Fi maakt snelle back-ups naar je smartphone mogelijk via de MiVue Pro app. Mio’s Night Vision Technology garandeert heldere beelden bij weinig licht, terwijl de G-sensor onmiddellijk actie onderneemt bij een abrupte bewegingsverandering, zodat belangrijke bestanden veilig worden opgeslagen.

Echter zijn er ook wat opmerkingen te benoemen. Ten eerste functioneert het niet als een 24-uurs dashcam, wat betekent dat het niet continu opneemt. Ten tweede, hoewel het een goede resolutie biedt, had de beeldkwaliteit nog beter gekund.

Pluspunten

Minpunten

5. Kenwood DRV-A601W - Beste dashcam van Kenwood

De Kenwood DRV-A601W en Kenwood KCA-R200 Achteruitkijkcamera bieden een geavanceerde dashcam-oplossing met 4K en quad hd opnamekwaliteit. Beide camera’s leveren heldere, gedetailleerde beelden, ondersteund door een polarisatie filter en een 120° beeldhoek. Draadloze bestandsoverdracht naar je smartphone is mogelijk dankzij de ingebouwde wifi, terwijl de G-sensor onverwachte bewegingen registreert en GPS locatie- en ritgegevens vastlegt. Voor de parkeermodus is de CA-DR1030 installatie kit vereist, apart verkrijgbaar. Daarnaast is er een Wide Quad HD-dashcam met 3 inch full-color LCD, HDR-opnames en geïntegreerde WiFi. Inclusief 16GB Micro SD-kaart, zuignap en kleefhouder.

Terugblikkend zijn er ook wat aandachtspunten te benoemen. Ten eerste is een zorgvuldige montage essentieel om te voorkomen dat de dashcam los kan raken. Ten tweede kunnen de sensoren soms te gevoelig zijn, wat kan leiden tot onnodige activering of opslag van beeldmateriaal.

Pluspunten

Minpunten

Top 10 dashcams

Waar kun je het beste een dashcam kopen? In onze grondige analyse hebben we duidelijk aangegeven welke dashcam momenteel onze beste keuze is. Als je echter nog twijfelt, geen zorgen!

Bekijk hieronder de top 10 meest populaire dashcams, verkrijgbaar bij verschillende grote online winkels. Door op de knop te klikken, word je direct doorgestuurd naar de top 10 dashcams!

Waar moet je op letten bij het kopen van een dashcam?

Beeldkwaliteit:
De beeldkwaliteit is een cruciale factor bij het kiezen van een dashcam. Het is aan te raden om te investeren in een dashcam met een hoge resolutie, bij voorkeur Full HD (1080p) of zelfs 4K, om ervoor te zorgen dat de opgenomen beelden helder en gedetailleerd zijn. Een betere beeldkwaliteit kan het verschil maken bij het identificeren van nummerplaten of gezichten, wat vooral nuttig kan zijn in het geval van een ongeval.

Groothoeklens:
Een brede kijkhoek is essentieel om een uitgebreider gebied rondom je auto vast te leggen. Een lens met een kijkhoek van minimaal 120 graden zorgt ervoor dat zowel de weg voor je als de rijstroken naast je duidelijk worden opgenomen. Dit is vooral belangrijk voor een volledig overzicht van verkeerssituaties en voor een nauwkeurige weergave van gebeurtenissen rondom je auto.

Nachtvisie:
Goede nachtvisie is een belangrijke eigenschap van een dashcam, omdat niet alle verkeerssituaties overdag plaatsvinden. Dashcams met geavanceerde nachtvisiefuncties zorgen voor duidelijke opnames, zelfs in situaties met weinig licht of in het donker. Dit is essentieel om de kwaliteit van de opgenomen beelden te waarborgen en om eventuele incidenten of ongelukken ‘s nachts nauwkeurig te documenteren.

G-sensor:
De G-sensor is een ingebouwde sensor die plotselinge bewegingen of een botsing detecteert. Wanneer de dashcam een plotselinge impact detecteert, zoals bij een aanrijding, zal de G-sensor de opname automatisch vergrendelen. Dit zorgt ervoor dat de belangrijke beelden veilig worden opgeslagen en niet per ongeluk worden overschreven. Het hebben van een betrouwbare G-sensor is cruciaal om essentiële opnames te behouden in het geval van een incident.

Parkeermodus:
Een parkeermodus is een handige functie die ervoor zorgt dat de dashcam blijft opnemen, zelfs wanneer de auto geparkeerd staat. Dit kan waardevol zijn om eventuele schade of ongewenste incidenten te documenteren die kunnen plaatsvinden wanneer je auto geparkeerd staat. Let op: niet alle dashcams hebben een ingebouwde parkeermodus, en sommige modellen vereisen een speciale installatiekit om deze functie te activeren. Het is daarom belangrijk om hierop te letten bij het kiezen van een dashcam.

 

Veel gestelde vragen

Wat kost een goede dashcam?

Basis dashcams (€50 – €100):
Deze zijn vaak voorzien van basisfuncties zoals Full HD-opname, een groothoeklens en een G-sensor. Ze bieden over het algemeen goede kwaliteit voor dagelijks gebruik.

Mid-range dashcams (€100 – €200):
In deze prijsklasse vind je dashcams met geavanceerdere functies zoals 4K-opname, betere nachtvisie, WiFi-connectiviteit, en GPS. Ze bieden over het algemeen een betere beeldkwaliteit en meer betrouwbaarheid.

Premium dashcams (€200 – €300+):
Deze dashcams zijn uitgerust met de nieuwste technologieën en bieden een uitstekende beeldkwaliteit, geavanceerde functies zoals een parkeermodus, cloudopslag, en een zeer betrouwbare G-sensor. Ze zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar de beste prestaties en functies.

Kan een dashcam in elke auto?

Een dashcam kan over het algemeen in de meeste auto’s worden geïnstalleerd, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen en beperkingen. Ten eerste is de stroomvoorziening essentieel. De meeste dashcams worden gevoed via de sigarettenaansteker of door rechtstreeks op het elektrische systeem van de auto aan te sluiten. Daarnaast is de montage van de dashcam cruciaal. Deze wordt meestal met een zuignap of een zelfklevende houder op de voorruit of het dashboard bevestigd. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de gekozen locatie een goed zicht heeft op de weg en niet het zicht van de bestuurder belemmert.

Verder is het essentieel om de compatibiliteit van de dashcam met het type en model van je auto te controleren. Sommige geavanceerde dashcams met specifieke functies zoals parkeermodus of integratie met het elektronische systeem van de auto kunnen beperkingen hebben qua compatibiliteit. Daarnaast kunnen er wettelijke beperkingen zijn met betrekking tot het gebruik van dashcams in bepaalde landen en regio’s. Het is daarom verstandig om de lokale wetgeving te controleren om te zorgen dat je in overeenstemming handelt met de regels en voorschriften. Tot slot, hoewel de meeste dashcams ontworpen zijn voor eenvoudige installatie, kunnen sommige modellen complexere installatievereisten hebben. Als je niet handig bent met technologie of niet zeker weet hoe je de dashcam moet installeren, kan het nuttig zijn om professionele hulp in te schakelen.

Kan je met dashcam beelden naar de politie?

Ja, je kunt dashcam beelden naar de politie sturen als bewijsmateriaal van een incident op de weg. Dashcam beelden kunnen zeer waardevol zijn bij het onderzoeken van verkeersongevallen, agressief rijgedrag, of andere verkeersgerelateerde overtredingen.

Is een dashcam toegestaan?

In veel landen, waaronder Nederland, zijn dashcams toegestaan. Ze worden vaak gebruikt voor persoonlijke veiligheid en als bewijsmateriaal bij verkeersongevallen

Wat is de beste plek voor een dashcam?

De beste plek voor een dashcam is meestal achter de achteruitkijkspiegel, centraal op de voorruit. Deze positie biedt een optimaal zicht op de weg en minimaliseert de kans op belemmering van het zicht van de bestuurder. Door de camera hier te plaatsen, kan het een breed gezichtsveld vastleggen zonder dat het een afleiding vormt tijdens het rijden.

Het is belangrijk om te zorgen dat de dashcam stevig en veilig is bevestigd om trillingen en bewegingen tijdens het rijden te minimaliseren. Bovendien moet je ervoor zorgen dat de camera niet te dicht bij de voorruitstijlen of de spiegel zelf wordt geplaatst, om te voorkomen dat deze het zicht belemmert.

Het is altijd aan te raden om de handleiding van de dashcam te raadplegen voor specifieke installatie-instructies en aanbevelingen.

Scroll to Top