Home

Woonkamer met een airco aan het plafond.

Beste Airco Van 2024 - Vergelijk En Koop
26 Maart 2024 - door de elektronica specialisten van productenreview.nl

In de zomermaanden kan een airco je beste vriend zijn, vooral wanneer de temperaturen buiten stijgen en je binnenshuis verkoeling zoekt. Wij gingen op zoek naar de beste airco van 2024. In dit artikel duiken we in de wereld van airconditioning en presenteren we de top 5 beste airco’s van dit moment. Op nummer één staat de Vektor VMA10EU, een model dat uitblinkt in prestaties en betrouwbaarheid. 

De voordelen van het hebben van een airco zijn talrijk: het zorgt niet alleen voor een aangename temperatuur, maar kan ook de lucht ontvochtigen, filteren en zelfs verwarmen. Ben je op zoek naar verkoeling en comfort in je huis of kantoor? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Of je nu een huiseigenaar bent die zijn woonruimte comfortabeler wil maken of een ondernemer die het welzijn van zijn werknemers wil verbeteren, een airco kan een waardevolle investering zijn. Ontdek welke airco het beste bij jouw behoeften past en maak een weloverwogen keuze voor een koelere toekomst!

Top 5 beste airco's

1. Vektor VMA10EU

Beste airco (prijs-kwaliteitverhouding)

2. De'Longhi Pinguino

Beste airco van De’Longhi 

3. EVOLAR EVO-ES9000

Beste airco van Evolar

4. Tristar AC-5477

Beste airco van Tristar

5. AirExchange Elements 12-R

Beste airco van AirExchange

Op welke wijze is deze ranglijst van de beste 5 tot stand gekomen?

Om de beste airco’s te vinden, hebben we grondig onderzoek gedaan door meerdere producten te vergelijken op aspecten zoals online populariteit, prijs-kwaliteitverhouding, functionaliteiten en consumentenervaringen. Na een uitgebreide analyse zijn de 5 producten op deze pagina als absolute toppers uit de test naar voren gekomen.

17 airco’s met elkaar vergeleken

41 ervaringen gechecked

7+ uur aan onderzoek gedaan

1. Vektor VMA10EU - Beste airco (prijs-kwaliteitverhouding)

De Vektro VMA10EU is een wandmodel airco die zich onderscheidt door zijn unieke eigenschappen. Deze airco vereist geen buitenunit, wat betekent dat je geen slang naar buiten hoeft te leggen. Hierdoor is hij zelf gemakkelijk te installeren en neemt hij minimale ruimte in beslag, ideaal voor compacte ruimtes tot 90m3. Met zijn koel- en verwarmfunctie geniet je het hele jaar door van optimaal comfort. De airco beschikt over Wi-Fi en App control, evenals een LCD-Display voor eenvoudige bediening. Bovendien is deze Monoblock airco een uitstekende oplossing voor situaties waarbij een split-airco niet mogelijk of gewenst is.

Echter zijn er ook wat aandachtspunten te benoemen. Ten eerste is het apparaat relatief zwaar, wat de installatie en het verplaatsen ervan bemoeilijkt. Ten tweede is de airco specifiek ontworpen voor kleinere woonruimtes, waardoor het mogelijk niet efficiënt werkt in grotere of meer open ruimtes. 

Pluspunten

Minpunten

2. De'Longhi Pinguino - Beste airco van De'Longhi 

De De’Longhi Pinguino PAC EL92 Silent Mobiele Airco biedt efficiënte koeling tot 85 m3 met een krachtige 9800 BTU/u capaciteit. Deze airco heeft een ontvochtigingsfunctie tot 32 liter per dag, wat vochtproblemen helpt voorkomen en een gezond binnenklimaat bevordert. Eenvoudig te bedienen via afstandsbediening, met een 24-uurs timer, thermostaat en 3 standen ventilator. Dankzij EcoRealFeel technologie past het apparaat automatisch temperatuur en luchtvochtigheid aan voor optimaal comfort met energiebesparing.

Anderzijds zijn er ook wat opmerkingen te benoemen. Als eerste gebruikers vinden dat de meegeleverde slang langer zou moeten zijn voor meer flexibiliteit bij plaatsing. Daarnaast wordt het model als luidruchtig ervaren, wat mogelijk hinderlijk kan zijn voor het dagelijks gebruik.

Pluspunten

Minpunten

3. EVOLAR EVO-ES9000 - Beste airco van Evolar

De Evolar EVO-ES9000 mobiele airco biedt een betrouwbare oplossing voor het koelen, verwarmen en ontvochtigen van grote ruimtes tot 90m3, zoals woonkamers, kantoren en winkels. Dit model is uniek omdat het geen afvoerslang naar buiten nodig heeft, wat flexibele plaatsing in elke ruimte mogelijk maakt. Met een 3-in-1 functie en een 37 liter watertank die warmte opslaat, is het zowel in de zomer als winter effectief. Bediening is eenvoudig via Wifi met de TUYA-app, Google Home en Amazon Alexa.

Daarentegen zijn er ook wat aandachtspunten. Ten eerste kan de airco drogere lucht in de ruimte produceren, wat kan leiden tot een oncomfortabel droog klimaat. Daarnaast is het model wat lastig te installeren.

Pluspunten

Minpunten

4. Tristar AC-5477 - Beste airco van Tristar

De Tristar mobiele airconditioner, model AC-5477, is een veelzijdige en energiezuinige oplossing voor verkoeling tijdens warme zomerdagen. Met een koelvermogen van 7000 BTU en 2.05 kW is deze airco geschikt voor ruimtes tot 60 m3. Naast koelen biedt het apparaat ook de mogelijkheid tot ontvochtigen, met een capaciteit van 0.8 liter per uur, en ventileren met twee verschillende snelheidsstanden. De airconditioner is eenvoudig te bedienen via een afstandsbediening en beschikt over een handige digitale timer. Dankzij het compacte design en de wieltjes is hij gemakkelijk te verplaatsen en neemt hij minimale ruimte in beslag.

Echter zijn er ook wat aandachtspunten te benoemen. Ten eerste had de handleiding een meer gedetailleerde uitleg kunnen gebruiken. Daarnaast wordt de raamschuifklep als aan de kleine kant ervaren, wat mogelijk problemen kan veroorzaken bij de installatie. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden bij het overwegen van dit apparaat.

Pluspunten

Minpunten

5. AirExchange Elements 12-R - Beste airco van AirExchange

Het AirExchange® 12-R Monoblock biedt een effectieve oplossing voor het reguleren van de temperatuur in uw ruimte. Met een koelvermogen van 3,5 kW en verwarmingscapaciteit van 2,9 kW kan het systeem snel en efficiënt koelen en verwarmen, geschikt voor ruimtes tot 80m². De ontvochtigingsmodus verwijdert tot 34 liter vocht per dag, terwijl de ingebouwde filter de lucht reinigt van stof, pollen en schadelijke dampen. Het systeem is eenvoudig te bedienen via een afstandsbediening of de handige WiFi-app.

Concluderend zijn er twee aandachtspunten. Top of FormAllereerst is het een zwaar model met een gewicht van 43,5 kg, wat de mobiliteit kan belemmeren. Daarnaast kan het systeem enige tijd nodig hebben om effectief te koelen of verwarmen.

Pluspunten

Minpunten

Top 10 airco's

Waar kun je het beste een airco kopen? In onze grondige analyse hebben we duidelijk aangegeven welke airco momenteel onze beste keuze is. Als je echter nog twijfelt, geen zorgen!

Bekijk hieronder de top 10 meest populaire airco’s, verkrijgbaar bij verschillende grote online winkels. Door op de knop te klikken, word je direct doorgestuurd naar de top 10 airco’s!

Waar moet je op letten bij het kopen van een airco?

Capaciteit: De capaciteit van de airco is cruciaal. Deze wordt uitgedrukt in BTU (British Thermal Units) of kW. Het is essentieel om een airco te kiezen met voldoende capaciteit voor de ruimte die je wilt koelen. Een te kleine airco zal de ruimte niet effectief koelen, terwijl een te grote airco onnodig energie verbruikt.

Type airco: Er zijn diverse soorten airconditioners beschikbaar, zoals split-units, mobiele airco’s en monoblock airco’s. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Bijvoorbeeld, een split-unit is vaak energie-efficiënter en stiller, terwijl een mobiele airco meer flexibiliteit biedt qua plaatsing.

Energie-efficiëntie: Het energielabel en de energie-efficiëntie van de airco zijn belangrijke overwegingen. Een energiezuinige airco kan op de lange termijn aanzienlijke kosten besparen op je energierekening. Let op het energielabel en de SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) voor koelvermogen en de SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) voor verwarmingsvermogen.

Geluidsniveau: Het geluidsniveau van de airco is vooral belangrijk als je de airco ‘s nachts wilt gebruiken. Kies voor een model met een stille werking of een speciale nachtmodus, zodat je ongestoord kunt slapen zonder geluidsoverlast.

Installatie: De installatie van de airco kan variëren van eenvoudig tot complex. Voor sommige modellen is professionele installatie door een vakman vereist. Controleer of de airco eenvoudig te installeren is en of je mogelijk extra kosten moet maken voor installatie.

Functies: Overweeg welke extra functies je belangrijk vindt. Sommige airco’s hebben handige functies zoals een ontvochtigingsmodus, verwarmingsfunctie, timer, afstandsbediening of SMART-bediening via een app. Deze functies kunnen het gebruiksgemak en de veelzijdigheid van de airco verhogen.

Veel gestelde vragen

Wat kost een airco inclusief installatie?

Mobiele airco: Deze zijn over het algemeen goedkoper en kosten tussen de €300 en €800, inclusief installatie.

Split-unit airco: Deze systemen zijn duurder dan mobiele airco’s. De kosten variëren meestal tussen de €1.000 en €2.500, inclusief installatie. Voor meer geavanceerde modellen met extra functies kan de prijs oplopen tot €3.000 of meer.

Monoblock airco: Deze zijn vergelijkbaar in prijs met split-unit airco’s en kosten vaak tussen de €1.000 en €2.500, inclusief installatie.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een airco?

De levensduur van een smartwatch kan sterk variëren afhankelijk van het merk, model en het gebruikspatroon. Over het algemeen kunnen smartwatches enkele jaren meegaan. Batterijduur is een belangrijke overweging, waarbij sommige modellen enkele dagen meegaan op één lading, terwijl andere tot twee weken of langer kunnen functioneren. Software-updates en ondersteuning van de fabrikant spelen ook een rol; oudere modellen ontvangen mogelijk minder frequente updates en kunnen na verloop van tijd minder compatibel zijn met nieuwe apps. Fysieke slijtage, zoals krassen op het scherm of verslechtering van de band, kan ook invloed hebben op de algehele levensduur. Het is belangrijk om de levensduur van een specifiek model te onderzoeken en te overwegen of het voldoet aan je verwachtingen op het gebied van functionaliteit en duurzaamheid.

Kun je subsidie krijgen voor een airco?

In Nederland kun je in bepaalde gevallen subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen, waaronder ook warmtepompen en airco’s kunnen vallen. De overheid stimuleert duurzame energie en energiebesparing om de CO2-uitstoot te verminderen en de klimaatdoelstellingen te halen.

Hier zijn enkele belangrijke punten met betrekking tot subsidies voor een airco in Nederland:

  1. ISDE-subsidie: De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is een van de belangrijkste subsidies voor duurzame energie in Nederland. Hoewel de focus voornamelijk ligt op warmtepompen, kan een lucht-lucht warmtepomp (een airco die kan verwarmen en koelen) in aanmerking komen voor deze subsidie. De hoogte van de subsidie hangt af van het type apparaat en het vermogen, maar kan oplopen tot enkele honderden euro’s.
  2. Energiebespaarlening: Naast directe subsidies kun je ook in aanmerking komen voor een Energiebespaarlening. Met deze lening kun je tegen een lage rente geld lenen voor energiebesparende investeringen, waaronder de aanschaf en installatie van een energiezuinige airco.
  3. Lokale subsidies: Sommige gemeenten bieden ook lokale subsidies of leningen aan voor energiebesparende maatregelen. Het is daarom raadzaam om de website van jouw gemeente te raadplegen of contact op te nemen met de gemeentelijke energieloket om te kijken welke mogelijkheden er zijn.
  4. BTW-teruggave: Voor particulieren geldt een verlaagd BTW-tarief van 9% op de aanschaf en installatie van een airco. Daarnaast kun je de betaalde BTW op de aanschaf van de airco terugvragen via de Belastingdienst.

Het is belangrijk om te weten dat de beschikbaarheid en voorwaarden van subsidies kunnen veranderen. Daarom is het altijd raadzaam om de actuele informatie te raadplegen op de website van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) of een lokale energieloket voordat je een airco aanschaft en installeert. Ook kan het handig zijn om advies in te winnen bij een erkend installateur of adviseur die op de hoogte is van de laatste subsidiemogelijkheden.

Wat is de beste airco om ook te verwarmen?

Split-unit airco met warmtepomp: Deze airco-systemen bestaan uit een binnen- en een buitenunit. De warmtepompfunctie maakt gebruik van een omgekeerde cyclus om warmte uit de buitenlucht te halen en deze naar binnen te transporteren. Deze systemen zijn over het algemeen efficiënt en geschikt voor het verwarmen van kleinere tot middelgrote ruimtes.

Multisplit airco: Dit zijn vergelijkbaar met de split-unit systemen, maar met één buitenunit die meerdere binnenunits kan bedienen. Dit is handig als je meerdere ruimtes wilt verwarmen en koelen met één systeem.

Monoblock airco met verwarmingsfunctie: Deze airco’s hebben slechts één unit die binnen wordt geplaatst en geen buitenunit nodig heeft. Ze zijn vaak mobieler en eenvoudiger te installeren, maar kunnen minder efficiënt zijn dan de split-unit systemen.

Inverter airco: Inverter-technologie past de snelheid van de compressor aan om de gewenste temperatuur te behouden. Dit resulteert in een energiezuinigere werking en een snellere en constantere temperatuurregeling, zowel voor koelen als verwarmen.

Wat is de meest stille airco?

De stilte van een airco wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder het type airco, de gebruikte technologie, de kwaliteit van de materialen en de installatie. Over het algemeen geldt dat split-unit airco’s met een lage geluidsproductie bekend staan als de meest stille opties voor airconditioning.

Hier zijn enkele factoren en aanbevelingen om rekening mee te houden bij het kiezen van een stille airco:

  1. Geluidsniveau: Het geluidsniveau van een airco wordt meestal uitgedrukt in decibel (dB). Een laag geluidsniveau, bijvoorbeeld tussen de 20-30 dB, wordt als zeer stil beschouwd.
  2. Inverter technologie: Airco’s met inverter technologie passen de snelheid van de compressor aan om de gewenste temperatuur te behouden, wat kan resulteren in een constantere en stillere werking.
  3. Nachtmodus: Sommige airco’s hebben een speciale nachtmodus die het geluidsniveau verlaagt en de ventilatorsnelheid aanpast voor een stillere werking tijdens de nacht.
  4. Kwaliteit van de isolatie: Een goede isolatie van de binnen- en buitenunits kan helpen om trillingen en geluidsoverlast te verminderen.
Scroll to Top